• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Home
ULES CG poziva na jedinstvo medija u Crnoj Gori
Wednesday, 03 May 2017
Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore (ULES CG) u cilju ostvarivanja medijskih sloboda poziva predstavnike medija u Crnoj Gori na udruživanje i međusobnu saradnju. Apelujemo na medije da budu jedinstveni i solidarni, da o svim događajima izvještavaju profesionalno i fer kako bi zaštitili građane i svoju slobodu. Smatramo da je Dan slobode medija prilika da podsjetimo da razjedinjenost medija ne doprinosi ni poboljšanju položaja novinara, ni društva u cjelini i da je zbog toga ovo jedan od naših prioriteta za naredni period.

Nadležne institucije i sve političke subjekte pozivamo da se prema medijskim kućama i novinarima odnose sa poštovanjem i omoguće im da slobodno obavljaju svoj posao.

U cilju pospješivanja slobode medija u Crnoj Gori zahtjevamo da se sprovedu izmjene seta medijskih zakona i da se osnaži finansijska i uređivačka nezavisnost medijskih javnih servisa.

Podsjećamo da je na putu evro-atlantskih integracija sloboda medija jedan od prioriteta kojima treba da se posveti cjelokupno društvo u Crnoj Gori. Ne treba dodatno isticati da je medijski sistem dodatno osjetljiv na različite društvene promjene i da ga zbog toga treba zaštiti od svih vrsta pritisaka.

 
ULES CG: Pozivamo odbornike Skupštine Opštine Tivat da poštuju zakon i proceduru izbora direktora
Wednesday, 05 April 2017
Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore je pozvala predsjednika i odbornike Skupštine Opštine Tivat da poštuju zakon i proceduru izbora direktora, te da preispitaju odluku o razrješenju članova Savjeta Lokalnog javnog emitera Radio Tivta. Predstavnici udruženja, koje okuplja 14 radio stanica i tri televizije čiji je osnivač Opština, smatraju da je jučerašnje glasanje prouzrokovalo situaciju koja dovodi u pitanje dalji način funkcionisanja tog organa upravljanja u kome su ostala dva člana, iako treba da ima ukupno pet članova.
Read more...
 
ULES CG: Usvojeni Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj za 2016.
Saturday, 25 March 2017
Na današnjoj Skupštini Unije lokalnih javnih emitera Crne Gore (ULES CG), održanoj u Podgorici, jednoglasno je usvojen izvještaj o radu sa finansijskim izvještajem za prošlu i plan rada za ovu godinu.

Delegati ULESa su ocijenili da je medjunarodna naučna Konferencija “Novi mediji-nove mogućnosti” koju je ULES organizovao prošlog juna u Bijelom Polju, bila veoma uspješna, okupivši eminentne stručnjake i novinare iz regiona i evrospkih zemalja. Uprkos nedostatku sredstava, a zbog važnosti skupa, planirano je da se ove godine organizuje jednodnevni okrugli sto.

 

I danas je na sjednici Skupštine, kojoj je predsjedavala Dragana Zečević Plavanski, istaknuto da su lokalni javni emiteri značajan činilac medijskog sistema Crne Gore, iako se suočavaju sa brojnim, prije svega finansijskim problemima. Za očekivati je da će, najavljene izmjene medijskih zakona, preciznije definisati finansiranje lokalnih emitera i obaveze Osnivača po ovom pitanju.

U Upravni odbor danas su kooptirani Mirsad Feleć, direktor Radio Rožaja i Milo Džaković glavni urednik u RTV Pljevlja. Tako da je sada kompletiran Upravni odbor kojeg, pored njih dvojice čine, Dragić Rabrenović-predsjednik i direktor Radija Bijelo Polje, Dragan Popadić-potpredsjednik i direktor Radio Tivta i Vojo Tomović iz Radio Bara. Posebno je odato priznanje za afirmaciju ULESA dosadašnjem članu UO prof. dr Draganu Klariću koji je prešao na drugo radno mjesto.

 

U planu je da se u Baru u avgustu mjesecu održi svečanost lokalnih javnih emitera, povodom obilježavanja godišnjice pokretanja radio telegrafske stanice na Volujici.

Skup je pozdravio Abaz Beli Dzafić, direktor Agencije za elektronske medije Crne Gore.

 

 

 
CETVRTA MEDJUNARODNA NAUCNO-STRUCNA KONFERENCIJA MEDIJI I PR TEMA: NOVI MEDIJI - NOVE MOGUCNOSTI
Saturday, 12 March 2016
Pozivamo Vas na Četvrtu međunarodnu naučno-stručnu konferenciju Mediji i PR na temu ''Novi mediji - nove mogućnosti'' koja će se održati od 17. do 19. juna 2016. godine u Bijelom Polju, Crna Gora.

Organizatori konferencije su Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore, Akademija društvenih nauka, Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, časopis Media and Communication/Mediji i komunikacije.

Pokrovitelji konferencije su Univerzitet Crne Gore, Agencija za elektronske medije Crne Gore i Opština Bijelo Polje.

Cilj konferencije je da se analizira uloga novih medija u savremenom društvu iz više uglova (medijskog, regulatornog, tehnološkog, kulturološkog i dr.) i da se ukaže na mogućnosti koje oni pružaju.

Planirano je da se prvog dana konferencije održi više tematskih panel diskusija na kojima će učestvovati teoretičari i predstavnici medija, da se drugog dana prezentuju naučni i stručni radovi i da se treći dan posveti donošenju zaključaka.

Do sada su učešće kao ključni govornici potvrdili prof. dr Denis Mek Kvejl (Denis McQuail), profesor emeritus na Fakultetu za istraživanje komunikacija Univerziteta u Amsterdamu (Holandija) i prof. dr Đovani Gocini (Giovanni Gozzini), profesor na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta u Sijeni (Italija).

Važni datumi:
Rok za slanje apstrakata 25. mart 2016. godine.
Rok za slanje prijava 1. april 2016. godine
Rok za slanje radova 25. april 2016. godine

Read more...
 
Rabrenovic predsjednik, Popadic potpredsjednik ULESA
Friday, 26 February 2016

Na današnjoj sjednici Upravni odbor Unije lokalnih javnih emitera Crne Gore (ULES) ponovo je za predsjednika izabrao Dragića Rabrenovića, direktora Radio Bijelog Polja, a za potpredsjednika Dragana Popadća, direktora Radio Tivta.

Sjednicom Upravnog odbora, do izbora predsjednika, predsjedavala je Dragana Zečević Plavanski, predsjednica ULESa, iz Radio Herceg Novog.

UO je imenovao Vojislava Tomanovića (Radio Bar) za koordinatora radne grupe za finansijska pitanja, a Milana Kneževića (RTV Pljelvja) za koordinatora radne grupe za pravna pitanja.

UO je posebnu pažnju na današnjoj sjednici posvetio izradi novog Zakona o elektronskim medijima i naučnoj Konferenciji "Mediji i PR" koja je planirana za jun u Bijelom Polju.

 
ULES CG traži izradu novog Zakona o elektronskim medijima
Thursday, 18 February 2016
Na inicijativu Unije lokalnih javnih emitera (ULES), u Podgorici je danas održan sastanak sa predstavnicima Agencije za elektronske medije, na čelu sa direktorom Abazom Džafićem.

Razmijenjena su mišljenja i stavovi povodom aktuelnih dešavanja i problema sa kojima se već duži period suočavaju ovi mediji - saopšteno je iz ULESA.

Aktivnosti i namjere političkih partija da se, pod okriljem procesa vraćanja povjerenja građana u izborni sistem, usvoje mjere koje će omogućiti neprimjereno miješanje politike u rad javnih servisa i nezavisnih ragulatornih tijela, prepoznate su kao jasan pokazatelj odsustva razumijevanja i posvećenosti standardima u oblasti slobode izražavanja i slobode medija.

Read more...
 
Mediji i PR
Monday, 15 February 2016
2016.jpg
 
Svjetski dan radija 13. februar prilika da se podsjetimo zna aja i uloge 14 lokalnih javnih emitera
Saturday, 13 February 2016

Širom planete 13. februar se obilježava kao Svjetski dan radija i tim povodom Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore (ULES CG) želi da ukaže na značaj i ulogu koju njihovih 14 radio stanica ima u medijskom sistemu Crne Gore. Smatramo da je potrebno obezbjediti adekvatne uslove za rad i održiv sistem lokalnih javnih medijskih servisa kojima je javni interes iznad svega i koji profesionalno obavljaju svoj posao u interesu svih građana. Ovo je prilika da apelujemo na nadležne institucije i međunarodne organizacije da sagledaju probleme sa kojima se suočavamo i uzmu u obzir podatke da smo mediji sa najviše povjerenja građana i posebno važni za informisanje o lokalnim dešavanjima.    

Činjenica da je ovaj datum proglasio UNESCO 2011. godine je dovoljan dokaz koliko je ovaj medij važan i danas. Kako navodi UNESCO Svjetski dan radija je prilika da se skrene pažnja na jedinstvene vrijednosti medija koji stiže do najšire publike i koji prisvaja nove tehnološke oblike i uređaje. Ovaj datum je izabran povodom dana osnivanja Radija Ujedinjenih nacija 1946. godine kako bi se proslavilo radio emitovanje, unaprijedila međunarodna saradnja među radio stanicama i podstakli donosioci odluka da stvore i obezbjede pristup informacijama putem radija, uključujući lokalne radio stanice.

 
ULES CG izabrao novi Upravni odbor
Saturday, 06 February 2016

5.2.ulescg_skupstina1.jpg

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Unije lokalnih javnih emitera Crne Gore u Baru delegati su jednoglasno izabrali novi Upravni odbor. Za članove su reizabrani direktor RTV Budva dr Dragan Klarić, direktor Radio Tivta Dragan Popadić, šef finansija Radio Bara Vojo Tomović, direktor Radija Bijelo Polje mr Dragić Rabrenović, dok je za novog člana izabran direktor RTV Nikšić Milutin Stijepović, umjesto dosadašnjeg direktora RTV Pljevlja Milana Kneževića kome su se članovi posebno zahvalili na izuzetnom doprinosu u radu. Novi Upravni odbor je izabran na mandat od dvije godine i na konstitutivnom sastanku, koji je zakazan za narednu nedjelju, izabraće predsjednika.

Read more...
 
ULES CG: Osuda miješanja politi kih partija u rad medija i nezavisnog regulatora
Saturday, 06 February 2016

Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore (ULES CG) na jučerašnjoj sjednici Skupštine u Baru, osudila je miješanje pojedinih političkih partija u nezavisnost javnih servisa i Agencije za elektronske medije Crne Gore. ULES CG čiji su članovi svi lokalni javni emiteri u Crnoj Gori upozorava da se time krše osnovna zakonska načela koja garantuju nezavisnost javnih medijskih servisa i nezavisnog medijskog regulatora. 

Apelujemo na sve političke aktere da iz međusobnih pregovora i kombinatorika izostave medije i AEM i pozivamo međunarodne organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava i slobode medija da se uključe u rješavanje ovog problema, navodi se u saopštenju.

Read more...
 
Nelegitimni Savjet po direktivi predsjednice Opštine Herceg Novi nezakonito izabrao VD direktora rad
Friday, 25 December 2015
Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore
 
Nelegitimni Savjet po direktivi predsjednice Opštine Herceg Novi nezakonito izabrao VD direktora radija
 
Nelegitimni Savjet koji se deklariše kao organ upravljanja Radio televizije Herceg Novi, kao nepostojećeg medija, na danas održanoj sjednici nezakonito je smjenio aktuelnog vršioca dužnosti direktora i po nalogu predsjednice Opštine Herceg Novi postavio drugog.
Read more...
 
Izjava za javnost Dragane Zecevic Plavanski
Friday, 25 December 2015
Kao VD direktora odbila sam primopredaju dužnosti koju je Savjet danas organizovao zato što taj organ smatram nelegitimnim i nelegalnim, pa tako i njihove odluke nemaju pravno dejstvo. Pozvala sam se i na mišljenje Agencije za elektronske medije CG i zaključke Skupštine Unije lokalnih javnih emitera CG.
Read more...
 
ODGOVOR SAVJETU RTHN
Friday, 25 December 2015
Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore
Br. 26/15
25.12.2015. godine
 
                                                            ODGOVOR SAVJETU RTHN
 
Poštovani,
 
Drago nam je da ste se udostojili da odgovorite na dopise i apele koje smo Vam od prvog dana kada smo saznali za Vaše i namjere ostalih članova Savjeta proslijeđivali elektronskim putem. Iako nas i dalje zabrinjava činjenica u svojstvu kojeg Savjeta se predstavljate i koji medij zastupate nepostojeću televiziju iz Herceg Novog ili javni servis Radio Herceg Novi. 
Read more...
 
ULES otvoreno pismo
Friday, 25 December 2015
UNIJA LOKALNIH JAVNIH EMITERA CRNE GORE – ULES
OTVORENO PISMO
 
Poštovani predstavnici i predstavnice ULESa,
 
Obraćamo vam se kao nevladinoj organizaciji čiji rad smo smatrali respektabilnim, a povodom dopisa koje ste slali Ministarstvu kulture, Agenciji za elektronske medije, Delegaciji Evropske unije i Misije OEBS-a u Crnoj Gori. Obraćamo vam se sa željom da objasnimo okolnosti pod kojim je došlo do imenovanja vd direktora JRDS RTHN, ali i sa žaljenjem što nas niste kontaktirali prije nego što ste  reagovali. Uvijek smo smatrali da je „čuti drugu stranu“ osnovno novinarsko pravilo. Izgleda da nije. Zbog svega toga, smatramo da ste obmanuti. Žao mi je i što ranije niste podržali Savjet RTHN koji je, nekoliko puta, medijski istupio povodom mnogobrojnih problema sa kojima se suočavao u svom radu, niti je ta vijest za ULES bila vijest od značaja za javno informisanje i novinarsku slobodu. Ta saopštenja nije podržavala ni Zečević Plavanski koju štitite, a koja je tada smatrala da ne treba „talasati“ i napadati Opštinu jer „ipak Opština redovno daje plate“. S obzirom na to da vaša saopštenja podržava te potpisuje kao predsjednica Skupštine ULESa, moramo da se zapitamo da li štitite Zečević Plavanski ili Zakon?
Read more...
 
Dopis Dragane Zecevic Plavanski ULES-u i AEM-u
Friday, 25 December 2015
Poštovana gospodo,
 
Obavještavam Vas da je danas Savjet RTHN ,bez mog pristanka ili potpisa, izvršio primopredaju dužnosti sa novom vd direktora Dubravkom Perović, koja je imenovana na predlog predsjednice opštine Nataše Aćimović. Savjetu sam saopštila da se protivim tom protivpravnom aktu i da ne priznajem odluke Savjeta koj nije legalno ni registrovan. Ostajem pri stavovima Skupštine ULES CG i nastaviću borbu za prava Javnog servisa Informativni centar Radio Herceg Novi, kako smo i registrovani kod Privrednog suda CG.
Smatram da je ovakav način flagrantno kršenje zakona i molim Vas da se založite za slobodu medija i  status Lokalnih javnih emitera kao nezavosnih i nepristrasnih medija čiji je jevni interes neprikosnoven.
S poštovanjem

Vd direktora JSICRHN:
Dragana Zečević-Plavanski
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 Next > End >>

Results 1 - 16 of 69
Ocjenite web sajt